Як безкоштовно отримати ділянку?

Про своєму заміському будинку мріє, напевно, кожна людина. Багато українців не знають, що існує закон про надання земельної ділянки безкоштовно кожному громадянинові України. Тому багато не використовують своє право, коли починають шукати ділянку. Вибираючи ділянку, слід враховувати кілька факторів, про які розповідається у відеороликах «Як вибрати гарну ділянку» частина1  и частина 2 .

Хто має право на землю?

kak besplatno poluchit uchastok pod stroitelstvo (1)2

Конституцією та Земельним кодексом України (ЗКУ) гарантується право кожного громадянина на приватизацію земельної ділянки. Згідно із законодавством будь-який українець має право стати власником земельної ділянки. Ця ділянка може перебувати в будь-якому регіоні України, при цьому не важливо, де зареєстрований громадянин. Не всі громадяни скористалися своїм правом, найчастіше від незнання законів. Багато зазнали труднощів з пошуком ділянки під будівництво будинку під ключ , а адже, знаючи про свої права, можна було простіше роздобути гарну ділянку під будівництво.

У статті 121 ЗКУ говоритися про цільове призначення і площі ділянок, які можуть безкоштовно бути передані громадянам України. Таким чином, встановлено такі норми з приватизації земельних ділянок:

  • 4,2 га землі для ведення фермерського господарства або розмірами, які передбачені в даному регіоні для фермерських господарств;
  • 2 гектари для ведення селянського господарства;
  • для будівництва приватного будинку:
  • у сільській місцевості виділяється 0,25 га;
  • в селищі міського типу – 0,15 га;
  • в міській межі– 0,1 га;
  • 0,12 га для ведення садівництва;
  • 10 соток для будівництва дачі;
  • 1 сотка для зведення гаража.

Причому згідно з ч. 4 ст. 116 податки сплачуються за нормами, визначеними ЗКУ, за кожен з видів ділянок окремо. Таким чином, теоретично у кожного українця є можливість отримати земельні ділянки безкоштовно з різним призначенням. Крім того, право на ділянку має кожен громадянин, тому, якщо один з членів сім’ї має ділянку, інші члени також можуть приватизувати землю і побудувати собі заміський будинок, наприклад, з цегли  или з газобетону .

Як безкоштовно отримати ділянку землі під будівництво?

Для безкоштовного придбання ділянки землі під будівництво, треба знати не тільки, як отримати земельну ділянку в Україні, а й які органи цим займаються, а також, що потрібно для отримання ділянки. Українськими землями, які є власністю держави, займаються відповідні органи влади: місцеві органи самоврядування та органи виконавчої влади.

ЗКУ не обмежує отримання земельної ділянки територією, де проживає і зареєстрований громадянин. Зі статті 118 ЗКУ випливає, що будь-який українець не залежно від місця своєї реєстрації може отримати ділянку в будь-якому регіоні країни, якщо ділянка вільна і знаходиться в межах повноважень того органу, до якого громадянин подає свою заяву про бажання приватизувати ділянку землі.

На власній ділянці будь-який власник може почати будівництво приватного будинку, якщо в цільовому призначенні зазначено, що він відводиться під приватне будівництво. На першому етапі будівництва виникає питання,з чого краще побудувати будинок . Багато починаючі забудовники погано розбираються в питаннях будівництва, тому їм краще звернутися за допомогою до сторонніх організацій, які займаються будівництвом. Компанія «КіевНовБуд» користується заслуженим авторитетом на будівельному ринку і має у своєму штаті висококваліфікованих фахівців, на всі виконувані роботи є ліцензії. Якість виконуваних робіт можна оцінити за відеокліпу, знятому з одного зі споруджуваних об’єктів компанії в селіНове .

Але спочатку потрібно розібратися, як безкоштовно отримати ділянку під будівництво. Процедура складається з декількох етапів: подання заяви, розробки проекту та оформлення прав власності.

Подача заяви на обрану ділянку

zemelnyie uchastki besplatno (2)

Громадянин повинен скласти і подати заяву про вибір місця, де розташований ділянку землі, за формою, затвердженою Кабінетом Міністрів, в той орган, до повноважень якого входять права на прийняття рішень з приватизації даної ділянки. У заяві повинна бути вказана наступна інформація:

  • точне і приблизне місце розташування ділянки;
  • розміри;
  • цільове використання.

На підставі цих даних готуються відповідні документи на приватизацію ділянки. Після отримання заяви, уповноважений орган повинен зареєструвати його і направити копії заяви до відповідних органів державної влади. Кожен з цих органів повинен підготувати своє рішення про можливість виділення ділянки з розмірами, цільовим призначенням і місцерозташуванням, зазначеними в заяві та умовах, при яких земля може бути виділена.

Рішення має бути прийнято протягом 3-4 х тижнів. Якщо воно позитивне, то громадянин отримує дозвіл на розробку проекту відведення землі і подальшого отримання прав власності на дану ділянку землі.

Розробка проекту відведення землі

Розробкою проекту з відведення землі можуть займатися тільки організації або особи, які володіють відповідними ліцензіями на виконання цього виду робіт. Терміни виконання робіт обумовлюються сторонами в угоді. Дозвіл, виданий на розробку проекту з відведення землі, діє протягом одного року. Проект повинен бути схвалений всіма державними органами, які беруть участь у погодженні.

Далі проект подається до Комісії, яка займається питаннями, пов’язаними із землеустроєм. У повноваження цієї комісія входить узгодження документів. Після надходження проекту протягом 3-х тижнів комісія має надати своє рішення про погодження або відмову в погодженні проекту у відповідні органи.

Отримання права власності

Після узгодження проект подається до органу, який давав дозвіл, за яким виконувалися проектувальні роботи. Протягом 2-х тижнів проект повинен бути затверджений землеустроєм, а ділянка виділена громадянину, яка подавала заяву, і надана у власність. Якщо органи відмовлять у виділенні земельної ділянки або залишать заяву без розгляду, це може бути оскаржене в суді.

У ЗКУ обумовлюються випадки, коли може бути відмовлено у виділенні ділянки:

  • землі віддані під заповідник;
  • ділянка має іншого законного власника;
  • на ділянці проходять лінії комунікацій, наприклад, газопровід або нафтопровід;
  • ділянку небезпечний з погляду екології.

При відмові дані бути видані копії документів, що обгрунтовують неможливість виділення ділянки.

Отримавши на руки рішення про надання ділянки землі у власність, потрібно закінчити оформлення права власності шляхом отримання державного акта на право власності приватизованим ділянкою землі. Таким чином, отримати земельні ділянки безкоштовно в Україні можна. Правда, процедура не зовсім безкоштовна, оскільки необхідно оплатити послуги нотаріуса, заплатити за розробку проекту, сплатити держмита, а також є й інші витрати при оформленні різних документів.

Отримавши у власність ділянку, слід визначитися з майбутнім проектом будинку. Можливі різні варіанти проектів, найбільш популярні два: індивідуальний проект і типовий .Далі необхідно з’ясовувати, які документи і дозволи потрібні для будівництва будинку . Перелік документів багато в чому залежить від обраного проекту.

При розробці індивідуального проекту фахівці компанії «КіевНовБуд» можуть зробити розрахунок кошторису для кожного етапу будівництва. Але вирішивши побудувати будинок самостійно, треба знати, як побудувати будинок, наприклад, з керамоблоків . Будівництво складається з етапів, на кожному з яких, необхідні певні будівельні навички. Можна наймати на кожний вид робіт відповідних фахівців, але це збільшує вартість робіт і підвищує ризик того, що роботи будуть виконані не якісно. При співпраці з компанією «КіевНовБуд» якість робіт гарантовано. Крім того, є можливість вибору варіанта будівництва різного ступеня готовності, від цього залежить вартість будівництва. У клієнта є можливість вибрати вигідний для себе варіант, виходячи зі своїх фінансових можливостей.

 

 

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...