Проект будинку — всі його складові

проектиПриступаючи до будівництва власного будинку потрібно мати на руках продуманий до дрібниць проект. І неважливо, це типові чи індивідуальні проектні рішення, адже правильне будівництво є запорукою довговічності і комфорту майбутнього будинку. У попередніх наших статтях ми торкнулися таких важливих питаннь: як побудувати екологічно безпечний будинок, як підібрати оптимальні розміри майбутнього житла або що краще купити будинок або побудувати з нуля. У цій статті ми розглянемо деякі проекти будинків, розберемося, з чого вони складаються і як не потрапити на гачок до неблагонадійних забудовників.

Типові проекти будинків

Великий вибір різноманітних проектів під ключ, що дозволяє оптимально підібрати для кожного клієнта відповідне планування, матеріал можна подивитися, заглянувши сюди. Основною перевагою типових проектів є економія грошей і часу.

Будинок з піноблоків

Типові проекти з піноблоків дуже широко поширені в наш час, завдяки таким перевагам:

  • швидкість зведення будівлі,
  • екологічно безпечний матеріал,
  • незначна маса матеріалу,
  • мінімальну кількість витратних матеріалів при будівництві.

Такий будинок обійдеться значно дешевше, ніж будівництво з іншого матеріалу. Це один з найшвидших способів побудувати будинок.

Котеджі з цегли

Цегляні будинки мають привабливий зовнішній вигляд. Будівництво таких об’єктів займає чимало часу, а сама цегла за своїми фізико-механічними властивостями поступається іншим будівельним матеріалам. При проектуванні цегляних будинків потрібно особливу увагу приділяти надійності фундаменту.

Каркасні споруди

Каркасний метод є одним з найбільш швидких і економних видів будівництва. Проектування будинків за такими технологіями має свої нюанси, тут головне, правильно підібрати фундамент. За своїми теплоізоляційними властивостями такі будови нічим не поступаються конструкціям з дерева або піноблоку. При виборі матеріалу для каркаса будівлі потрібно враховувати коефіцієнт теплового розширення.

 Дерев’яні будинки

проекти будинківБудинки зі зрубу цінуються за екологічність, високий рівень теплоізоляції і гармонію з навколишнім середовищем. Текстура деревини передає всю красу натурального матеріалу і створює незвичайний стиль інтер’єру. Розміри колод вибираються виходячи з кліматичних умов. При проектуванні будинків з дерева потрібно враховувати усадку матеріалу, правильно підбирати і підганяти елементи конструкції (вікна, двері, дах). Сучасні технології дозволяють створювати унікальні проекти різних форм і розмірів. Як матеріал застосовується брус, колоди, також можуть застосовуватися комбіновані матеріали для поліпшення певних характеристик майбутнього будинку.

Індивідуальні проекти

Індивідуальні проекти розробляються під кожного клієнта і повинні враховувати масу обставин і умов. Безумовно, ціна на такий проект може досягати до 10% а то і більше від загальної вартості робіт, але індивідуальне проектування має ряд переваг перед типовими розробками.

  1. Ваше житло буде унікальним і неповторним архітектурним винаходом.
  2. На кожному етапі робіт можна коригувати проект на свій розсуд, додавати свої ідеї, вносити зміни елементів конструкції.
  3. Проектування виконується з урахуванням характеристик земельної ділянки після виконання геологічних досліджень грунту.
  4. Розробка проекту виконується під наглядом архітектора, який професійно втілить всі ваші задуми в реальність
  5. Купівля проектів будинків у професійній компанії є запорукою своєчасної здачі об’єкта за раніше погодженою ціною.

Ні для кого не секрет, що сьогодні в інтернеті можна знайти вже готові проекти, але немає гарантій, що вони підійдуть під ваші вимоги або умови. Адже будь-яка помилка в проекті може привести до небажаних наслідків. Тому, якщо ви стали володарем непоганого проекту, його все одно потрібно доопрацювати під певні умови.

Які документи входять в проект будинку?

Кожен етап проектування будинків супроводжується технічною документацією, яка є запорукою дотримання галузевих стандартів і норм при виконанні робіт, а також надає повну картину майбутньої споруди. Розглянемо, що входить в проект будинку.

індивідуальні проектиЕскізний проект являє собою комплект креслень, малюнків і є основою будівництва на початковому етапі (геологічні дослідження, планування ділянки, розташування будинку, планування поверхів і т.д.). На цій стадії беруться до уваги всі фактори, на основі яких створюється уявлення про майбутню конструкції будинку.

На підставі ескізу проводиться попереднє узгодження з замовником, враховуючи безліч факторів і побажань клієнта:

  • місце розташування будівель та споруд — проектувальник на даному етапі завдає на ескіз розміщення будинку, прибудов, гаража, можливості раціонального підведення інженерних комунікацій щодо базових елементів;
  • поверхова планування один з найважливіших моментів при будівництві будинку, і замовник повинен розуміти, що відхилення від проекту при плануванні поверхів може вилитися в круглу суму;
  • зовнішній вигляд будівлі — тут визначаються конструктивні особливості і розташування елементів інтер’єру будинку (вікна, балкони, двері і т.д.), а також зовнішній вигляд фасаду.

Документи, що входять до проекту житлового будинку:

  • загальна інформація;
  • пояснення до креслень і схем;
  • планування поверхів та покрівлі;
  • вид і колір фасадів;
  • вид в розрізі;
  • прив’язка до території та прилеглих об’єктів.

Архітектурне рішення — це більш докладний інтерпретування ескізного проекту, де робиться ухил на архітектурну складову з урахуванням галузевих правил і норм.

Конструктивне рішення з графікою і пояснювальною запискою є частиною архітектурного задуму, де описуються конструкції і їх призначення для забезпечення стійкості і міцності будинку.

Інженерний проект є важливою складовою при проектуванні будинку, де проводиться розрахунок і опис всіх інженерних рішень для забезпечення життєдіяльності всієї будівлі.

Поради по темі

  1. Багато будівельні організації мають на увазі під повним проектом робочий проект, тому будьте уважні і вимагайте весь пакет документів.
  2. На кожному етапі контролюйте роботу будівельників, адже кожна помилка, починаючи від проектування, може стати причиною додаткових витрат.
  3. Як архітекторів вибирайте кваліфікованих фахівців, які зможуть пропонувати не тільки своє бачення, але і пристосовувати побажання клієнта до проектування будинку.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...