Як розпланувати земельну ділянку під будівництво?

planirovanie-zon-uchastkaПісля покупки земельної ділянки під будівництво і його оформлення в першу чергу необхідно правильно скласти план подальших дій з організації підготовчих робіт і безпосередньо процесу будівництва. Тут відразу постає питання, як розпланувати земельну ділянку і не допустити небажаних помилок? Адже потрібно не просто розробити план і розмітку всіх будівель. При цьому потрібно обов’язково враховувати галузеві вимоги пожежної безпеки, санітарно-епідеміологічні норми і архітектурні правила з проведенням відповідних розрахунків згідно з технічною документацією, основні з яких:

  • топографія місцевості з підземними інженерними спорудами;
  • кадастровий план;
  • результати геологічних досліджень.

Планування земельного наділу під будівництво будинку грунтується на детальному аналізі ряду факторів:

  1. рельєф ділянки під будівництво об’єкта;
  2. геометрія і площа під забудову;
  3. загальні характеристики ландшафтної місцевості;
  4. наявність і рівень підземних вод;
  5. такого поняття як «троянда вітрів»;
  6. розміщення житла стосовно траєкторії руху сонця.

В результаті даних досліджень ми можемо отримати різні варіанти по забудові земельного наділу щодо географії ділянки.

Після розробки проекту і проведення всіх розрахунків потрібно узгодити і затвердити проектну документацію в відповідних органах. Крім того, на етапі проектування, не полінуйтеся обговорити всі нюанси і можливі незручності, пов’язані з будівництвом з вашими сусідами, щоб в подальшому уникнути конфліктних ситуацій і непорозумінь.

Особливості планування ділянки під будівництво

Правильна схема планування ділянки — це основний фактор, від якого буде залежати успішність подальшого будівництва будинку під ключ. В принципі, спланувати ділянку під забудову можна і самому, якщо у вас є хоч базове розуміння в архітектурі і будівництві. Але потрібно також розуміти, що просто вивчити масу технічної документації і прочитати галузеві стандарти буде недостатньо, дуже важливо дотримати всі їх вимоги і норми. Тому, вирішивши заощадити на плануванні земельної ділянки під будівництво, ви ризикуєте втратити важливі моменти, які викличуть додаткові труднощі в подальшому. У такому випадку, краще доручити вирішити це питання перевіреної будівельної компанії з багаторічним досвідом, що займається плануванням ділянок під будівництво. Для цього вам потрібно просто представити необхідні документи, які згадувалися вище. На їх підставі проводяться розрахунки по визначенню виду і розмірів фундаменту, необхідної тепло-і вологоізоляції будівлі, товщини стін будинку, що підходить системи опалення і т.д.

Замовити індивідуальне проектування будинку прямо зараз.

Для того щоб зрозуміти, як правильно розпланувати земельну ділянку потрібно мати уявлення про те, яких розмірів потрібен будинок, які додаткові споруди та інженерні комунікації будуть перебувати на земельній ділянці.

Крім перерахованого вище, потрібно також враховувати земельну площу під сад і город.
Розглянемо основні правила планування земельної ділянки відповідно до вимог пожежної безпеки і санітарних норм.

Відстань від віконних рам до сусіднього будинку повинно знаходитися на відстані:

  • 6 метрів — для кам’яних будівель або інших негорючих будматеріалів;
  • 8 метрів — для кам’яної споруди з перекриттям з дерева, яке ізольоване негорючим матеріалом;
  • 10 метрів — для будинків з дерева.

Допоміжні госпбудівлі або гараж повинні бути на відстані рівним 7 метрів і більше від вікон оселі.
Зовнішній туалет або вигрібні ями потрібно споруджувати на відстані не менше 15 метрів від житлового будинку.

Парилка повинна знаходитися від житлової споруди на відстані мінімум 8 метрів.

Рекомендуємо до прочитання статтю «Проект будинку — всього його складові».

Поради та рекомендації з планування ділянки під забудову

shema_planirovaniya_ychastkaРозглянемо основні поради і правила планування земельної ділянки.

  1. В межах міста раціональніше зводити будинок на кілька поверхів (через невеликих ділянок, що виділяються під будівництво). У той час як заміський будинок можна будувати і одноповерховим з допоміжними будівлями. Тут вся справа в тому, що кошторис на зведення будинку з декількома поверхами обійдеться значно дорожче через посиленої конструкції всіх елементів будівлі, коли додаткові прибудови можна звести і пізніше, тим самим все кошти направити безпосередньо на будівництво будинку.
  2. Для економії витрат на утримання будинку, рекомендуємо не організовувати систему опалення в будівлях, якщо в цьому немає особливої ​​потреби.
  3. Будівля під гараж не радимо прилаштовувати до житлового будинку, так як всі аромати з гаража легко проникають в житло і не допоможе цього уникнути навіть хороша вентиляція і ідеальна герметичність споруди.
  4. Оптимально розташовувати гараж потрібно по периметру земельної ділянки, дотримуючись при цьому всі вимоги пожежної безпеки, щоб зменшити вартість на пристрій під’їздів до гаража і не втратити при цьому дорогоцінні метри земельної площі.
  5. Якщо у вас невелика ділянка землі, вигідніше за все розміщувати житловий будинок поруч з вулицею, для того щоб корисна площа залишився ділянки була більшою. Якщо ж ви маєте величезну територію, тоді спланувати розміщення свого житла можна в будь-якому зручному місці ділянки, тим самим відгородити себе від сторонніх очей і шумів з вулиці.
  6. Город варто облаштовувати в середній або дальній частині земельного наділу, а сад краще буде виглядати на передньому фоні прибудинкової території.
  7. У тому випадку, якщо ваш земельний наділ знаходиться за межею міста, можна додаткові госпбудівлі побудувати спільно, зменшивши при цьому витрати на будівництво.
  8. При плануванні ділянки під будівництво будинку потрібно враховувати розташування житла щодо сонячної траєкторії, щоб не допускати постійне потрапляння в тінь садову ділянку. Більш того, це дасть можливість влаштувати тіньову зону для комфортного відпочинку в спекотні літні дні і правильно спланувати кімнати в самому житловому будинку.
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 оценок, среднее: 2,33 из 5)
Загрузка...