Альтернативні способи опалення приватного будинку

lychshie_varianti_otopleniya_1В умовах українського клімату, все житлові приміщення потребують опалення, як мінімум половину календарного року. Традиційно, основним джерелом енергії для такого опалення є газ. Однак, по ряду причин, останнім часом, багато власників приватних будинків шукають альтернативні способи опалення.

Чому альтернативні способи опалення користуються популярністю

Газове опалення, до якого звикли жителі нашої країни, останнім часом, стає дуже дорогим способом обігріву будинку. При цьому, вартість газу постійно має тенденцію до зростання. Уже сьогодні, багато людей не можуть собі дозволити повноцінне опалення за допомогою газу. З цієї причини, вони шукають альтернативні способи вирішення даної проблеми.

Друга категорія людей, які цікавляться альтернативними рішеннями, просто не має можливості підключитися до газових магістралей. В цьому випадку, альтернативні джерела тепла є єдино можливим виходом.

Варто зауважити, що сучасні технології забезпечують простоту і безпеку при використанні найрізноманітніших рішень. З цієї причини, основні способи обігріву приміщення без використання газу, з кожним роком, стають дедалі популярнішими. Особливо популярні такі способи при будівництві елітних котеджів, які проектуються з урахуванням оптимального використання різних типів енергії.

Які є альтернативні способи опалення приватного будинку

Всі альтернативні способи обігріву житлових приміщень можна розділити на дві основні групи

  1. Використання пристроїв і систем, які можуть самостійно виробляти достатню кількість тепла для повного обігріву всіх необхідних приміщень. Тому, вони можуть повністю замінити газовий котел.
  2. Використання пристроїв і систем, які можуть працювати тільки в якості додаткових потужностей при працюючому газовому котлі. Вони здатні підтримати його роботу під час пікових навантажень або створювати додаткову теплову енергію в міжсезоння.

varianti_otopleniya_bez_gazaВ даний час, є безліч різних рішень, які дозволяють забезпечити оптимальний рівень опалення приватного будинку і, при цьому, мають вартість набагато нижчу, ніж рішення з використанням газу.

  • Використання котла на твердому паливі. Це досить економічний і простий спосіб підтримки потрібної температури в будинку. Тим більше, що з твердим паливом, у більшості регіонів України, проблем немає. Контроль горіння і необхідність постійно додавати дрова в топку є недоліком цього рішення. Однак, пелетні котли мають систему автоматичної подачі пелет. Крім того, вони більш прості у використанні.
  • Використання теплового насоса. Цей спосіб обігріву трохи дорожче попереднього. Однак, тепловий насос грунтового типу може повністю замінити твердопаливний котел. Втім, його вартість досить висока, а термін окупності перевищує 10 років. Що стосується повітряних теплових насосів, то вони використовуються, як додаток до основного теплогенеруючих приладу. А в зимовий період, з ККД знаходиться на вкрай низькому рівні.
  • Використання кондиціонера. Це рішення вважається одним з найпростіших і найдоступніших. Однак, обігрів приміщення за допомогою одного тільки кондиціонера не завжди ефективно. Як правило, кондиціонери використовуються поряд з котлом, і дозволяють зняти з нього частину навантаження. Особливо це зручно навесні і восени. За допомогою кондиціонера можна уникнути перевищення місячної норми використання газу.
  • Використання сонячного колектора. Іноді, його називають геліосистемою. Таке рішення дуже зручно і екологічно. Проте, вартість установки сонячного колектора досить висока. Крім того, використовувати такий спосіб можна тільки в місцевостях з достатнім рівнем сонячного освітлення. А ще, акумулятори геліосистеми мають обмежений термін дії, і через 5-6 років підлягають заміні, що вельми не дешево. У будь-якому випадку, сонячний колектор не може бути єдиним джерелом тепла в будинку, що необхідно враховувати при індивідуальному проектуванні будинку. Найчастіше, його використовують на додаток до газового котла.
  • Використання каміна. Цей спосіб дуже схожий на використання твердопаливного котла. Камін може бути повітряним або мати водяний контур. У другому випадку, камін не тільки обігріває повітря, але і забезпечує функціонування, наприклад, теплої підлоги або радіаторів в приміщенні. Використання каміна пеллетного типу дозволяє автоматизувати подачу палива в камін і позбавляє від необхідності облаштування димаря. Як правило, камін може бути додатковим джерелом тепла.
  • alternativnie_sposobi_otopleniyaВикористання інфрачервоних обігрівачів. Такий прилад може створити комфортну температуру в певній зоні приміщення. Мало того, за допомогою інфрачервоного обігрівача реально навіть створити теплу зону на вулиці пізньої осені. При цьому, нагрівання відбувається досить швидко. Як правило, інфрачервоні обігрівачі використовують електричну енергію. Вони можуть виступати, як самостійне джерело тепла в будинку. Але, частіше за все, їх використовують, як інструменти додаткової теплогенерації.

Як вибрати кращі варіанти опалення в конкретному випадку

Перш за все, проектуючи будинок або котедж, слід розуміти, що всі його системи повинні гармонійно поєднуватися. Раціональне проектування має на меті максимальної енергетичної ефективності будинку. Це означає, що вже на етапі такого проектування, слід не тільки підібрати оптимальний набір обігрівальних систем, а й подумати про енергозбереження. Сучасні технології дозволяють значно знизити потребу в тепловій енергії шляхом різних способів енергозбереження.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...