Проектування та монтаж системи опалення

монтаж систем отопленияСучасний житловий будинок неможливо уявити собі без певної кількості інженерних мереж. Не обійтися й без системи опалення. Щоб правильно облаштувати таку систему, необхідно забезпечити максимально точний розрахунок всіх її параметрів на етапі проектування. Крім того, надійність залежить від того, наскільки якісно було проведено монтаж всіх її елементів.

Навіщо потрібно проектування системи опалення у приватному будинку

Встановлення системи опалення у приватному будинку вимагає ретельних розрахунків всіх її параметрів. Проектування цієї системи передбачає досягнення наступних цілей:

  • Визначення точних технічних характеристик системи. Тут мова йде про необхідну потужність, необхідну продуктивність тощо.
  • Конкретизація елементів системи та їх параметрів. При цьому, варто пов’язати параметри системи з параметрами опалювальних приміщень.
  • Візуалізація очікуваного результату та прив’язка кожного елемента опалювальної системи до елементів будівлі та інтер’єру.
  • Визначення точної суми вартості монтажу заданої опалювальної системи та вартості всіх її складових елементів.

В процесі проектування враховуються такі особливості будівлі, як тип фундаменту, матеріали та товщина стін й перекриттів, якість скління та конструкція підлоги. При цьому проектувальник повинен зробити наступні розрахунки:

  • Теплового режиму будівлі.
  • Теплопровідності стін, даху, підлоги та віконних отворів будівлі.
  • Оптимальної потужності котельного обладнання.
  • Параметрів магістралей теплообмінників та стояків.

 Всі схеми підключення повинні бути узгоджені між собою. Проектування та монтаж систем опалення – завдання, до виконання якого слід підходити максимально відповідально.

Від чого залежить вартість монтажу системи опалення

Приступаючи до проектування системи опалення приватного будинку, варто враховувати фінансові можливості. Для цього ознайомтеся з факторами, які впливають на кінцеву вартість системи опалення:

  • Тип енергоносія. Часто використовується котельне обладнання, працююче на твердому паливі, рідкому паливі, газі та електриці. Два останніх типи найбільш технологічні. Але через вартість на паливо сьогодні в Україні більшою популярністю користуються твердопаливні котли. У тому числі рішення, які використовують пальне у вигляді пелет.
  • Потужність системи. Визначальний фактор, який потребує особливої уваги. Щоб не витратити більше необхідного, сплануйте оптимальне розташування нагрівальних елементів у будинку.
  • Конфігурація системи. Монтаж системи опалення у приватному будинку може здійснюватися у різних конфігураціях. Зокрема, кінцева вартість готового рішення залежить від таких факторів, як кількість контурів, наявність циркуляційного насосу, складу та складності застосовуваної автоматики. Більш складні системи, як правило, мають більш високу вартість.  
  • Матеріали. Окремі елементи системи можуть бути виконані з різних матеріалів. Так, чавунні котли набагато дорожче аналогічних виробів зі сталі та більш ефективні в експлуатації. Така ж історія й з трубами. Труби з міді дорогі, їх менш ефективні аналоги з металопластика коштують дешевше та користуються попитом.
  • Виробник обладнання. У замовника завжди є вибір у плані якості опалювального обладнання. Далеко не всі обирають надійні та ефективні рішення німецьких або фінських виробників з причини досить високих цін на таке обладнання. З іншого боку, більш доступні рішення китайських виробників не завжди виправдовують очікування замовника у процесі експлуатації.

монтаж систем отопленияУ будь-якому випадку не слід забувати, що вартість якісної та ефективної опалювальної системи залежить від енергозберігаючих характеристик власне будинку. Саме з цієї причини, облаштовуючи опалення, слід мінімізувати втрати тепла шляхом проведення енергозберігаючих заходів. Як правило, утеплення стін та даху, разом з встановленням якісних склопакетів, дає можливість значно знизити витрати, необхідні для обігріву будинку у найхолодніші періоди.

Монтаж системи опалення у приватному будинку

Наявність оптимального проекту опалювальної системи та використання якісних комплектуючих та матеріалів не гарантує якості кінцевого результату. Важливу роль відіграє монтаж систем опалення. Його повинні виконувати професіонали, які мають необхідні навички та відповідний досвід роботи.

У будь-якому випадку, монтаж опалювального обладнання слід виконувати тільки після повного закриття теплового контуру опалювального приміщення. Тобто дах та вікна вже повинні бути встановлені. Монтажні роботи краще всього виконувати у теплу пору року. Справа в тому, що при низьких температурах металопластикові вироби стаюсь менш пластичними. А це означає, що вони будуть більш ламкими. Крім того, низькі температури значно знижують якість зварювальних робіт. Якщо провести всі ці роботи влітку, то до початку опалювального сезону, можна не тільки повністю облаштувати опалювальну систему, алей й перевірити, провести її запуск.

Не варто забувати й про те, що грамотне узгодження монтажних робіт з оздоблювальними роботами дозволить швидко та з найменшими витратами, приховати елементи опалювальної системи у стіни або у стяжку підлоги. Це значно знизить вартість монтажу системи опалення.

Монтажні роботи повинні включати в себе теплоізоляцію окремих елементів системи для запобігання можливого займання таких елементів у процесі її експлуатації. Крім того, теплоізоляція повинна зробити неможливим замерзання теплоносію у приміщеннях без опалення, а також захищати від опіків та запобігати втраті тепла.

Таким чином, облаштування системи опалення у приватному будинку вимагає  попереднього проектування всіх елементів цієї системи та їх відповідність енергозберігаючим параметрам приміщення. Монтаж повинен відповідати всім будівельним нормам та виконуватися фахівцями, які мають необхідні знання, навички та досвід робіт з подібними системами.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...