Природна система вентиляції в будинку

printsip_rabotyi_estestvennoy_ventilyatsiiСьогодні, природна вентиляція в будинку є однією з найбільш поширених систем, маєсть на увазі простота її облаштування і досить високий показник ефективності. Вона прекрасно справляється з основним своїм завданням — видаленням з приміщення неприємних запахів, вуглекислого газу, надлишкової вологи.

Однак перш, ніж ми перейдемо до розгляду переваг такої системи, а також схемою її організації в заміському будинку або котеджі, давайте розберемося з принципом її роботи.

Принцип роботи природної вентиляції в приватному будинку

В основі роботи системи природної вентиляції лежать звичайні закони природи — конвекція. Іншими словами, циркуляція повітряних мас усередині будови відбувається за рахунок різниці температур — в приміщенні температура вище, ніж за його межами. При цьому необхідно зазначити, що на інтенсивність повітряних потоків також впливають такі чинники:

  • діаметр і висота вентиляційного каналу;
  • наявність і якість укладання теплоізоляційного матеріалу;
  • напрямок і сила вітру.

З причини простоти монтажу і відсутності додаткових пристосувань для організації циркуляції повітряних потоків, природна вентиляція дуже часто використовується при екологічному будівництві, спорудженні підвального приміщення в гаражі і інших різних будівель.

Переваги та недоліки природної вентиляції

Природна вентиляція в будинку, схема якої приведена нижче, має свої плюси і мінусами. До перших можна віднести:

  • простота установки, для організації якої не потрібно спеціальних знань і значних фінансових витрат;
  • високу надійність системи, зумовлену відсутністю будь-яких механічних пристроїв;
  • простота експлуатації, вимагає тільки регулярного огляду системи і, при необхідності, прочищення воздуховода;
  • відсутність сторонніх шумів, що також зумовлено відсутністю механічних елементів в системі.

Що стосується недоліком використання такої системи, то до них відносяться:

  • показник ефективності природної вентиляції безпосередньо залежить від кліматичних факторів — температури зовні приміщення, сили і напряму вітру;
  • на увазі особливостей принципу роботи системи (про це ми поговоримо нижче) спостерігаються втрати тепла всередині приміщення в зимовий період;
  • можливість проникнення в будинок комах по вентиляційному каналі;
  • в разі засмічення воздуховода і несвоєчасно очищення, може утворюватися грибок на стінах.

Однак, незважаючи на такі мінуси, природна вентиляція все ж не втратила популярності серед власників заміських будинків і котеджів. Саме тому нижче ми розглянемо основні етапи установки такої системи і правильну організацію її роботи.

Установка природної вентиляції в приватному будинку

Схема природної вентиляціїЯк ви розумієте, про встановлення системи природної вентиляції необхідно подумати ще на стадії проектування будинку, так як в вже побудованому будинку змонтувати повітроводи вже неможливо через вже встановлених інженерних мереж. Етапи установки такої конструкції виглядають наступним чином:

  1. Попередня розмітка місць (отворів) для монтування елементів системи;
  2. Намічається центр і контури майбутнього отвору;
  3. За допомогою спеціального будівельного інструменту пробивається отвір по раніше розмічених контурам;
  4. Вирізана частина витягується за допомогою молотка, а сама порожнина очищується від залишків будівельного матеріалу;
  5. В отримані порожнини встановлюються вентиляційні канали, які мають виходи всередину приміщення і на вулицю;

5.1. Припливний канал розташовується в зовнішній частині стіни на висоті не менше двох метрів від рівня фундаменту;

5.2. Витяжний канал повинен знаходитися на 0.5 метрів вище верхньої точки перекриття;

  1. На внутрішню і зовнішню частину повітропроводів накладаються решітки з метою запобігання                 потрапляння в канали сторонніх предметів;
  2. Для кращої циркуляції повітряних мас в зимовий період, рекомендується встановити поруч з каналом обігрівальний прилад.

Тепер ви знаєте, як зробити природну вентиляцію в приватному будинку. Однак для забезпечення правильного функціонування і високої ефективності системи, необхідно належним чином організувати її роботу. Як це зробити, читайте нижче.

Улаштування природної вентиляції в будинку

Пристрій природної вентиляціїОрганізація (пристрій) природної вентиляції в будинку або котеджі здійснюється декількома способами:

  • за допомогою відкриття вікон або дверей;
  • за допомогою припливних клапанів.

До мінусів першого способу можна віднести досить великі втрати тепла в приміщенні, так як повна зміна повітря в провітрюваній кімнаті відбувається (в залежності від її розмірів) протягом 6 — 10 хвилин. Також необхідно відзначити, що з метою уникнення можливих простудних захворювань, на час провітрювання рекомендується залишити приміщення. А це, погодьтеся, призводить до деякого дискомфорту.

Інша справа — припливні клапани, що представляють собою вбудований в стіну патрубок з гратами по обох краях. Одна частина клапана виходить на вулицю, а інша всередину приміщення. Регулювання припливу повітря здійснюється за допомогою внутрішньої решітки такого клапана.

Висновок

Резюмуємо все вищевикладене і зробимо деякі висновки.

  1. Природна вентиляція не вимагає особливих знань, умінь і великих матеріальних витрат для її установки;
  2. Відрізняється високим ступенем надійності і зниженим рівнем шуму в процесі експлуатації;

Що стосується недоліків використання такої системи, то, на наш погляд, вони не настільки істотні і при правильній організації роботи природної вентиляції, не викличуть особливого дискомфорту.

Саме тому подібні системи досі користуються попитом при зведенні, як невеликих дачних будиночків, так і досить дорогих котеджів, побудованих за індивідуальним проектом.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...