Усе про примусову вентиляцію будинку

Зачем нужна принудительная вентиляцияЯкість життя в жилому приміщенні залежить від наявності ефективної системи видалення старого та припливу нового повітря. Далеко не завжди обмін повітря в приміщеннях може відбуватися природнім шляхом. Тоді проблема вирішується з допомогою облаштування примусової вентиляції.

Навіщо потрібна примусова вентиляція

Як правило, грамотно спроектований та побудований будинок не потребує примусової вентиляції. Повітрообмін у ньому відбувається природнім шляхом. У невеликих будинках із пічним опаленням цю функцію виконувала пічна труба. У сучасних будинках, у тому числі багатоквартирних, проблема подачі свіжого повітря та видалення старого вирішується з допомогою витяжних труб та системи приєднаних до них вентиляційних каналів.

Проте, системи природної вентиляції далеко не завжди можуть повною мірою виконувати свою основну функцію — забезпечити внутрішні приміщення будинку свіжим повітрям. Причин такої ситуації може бути багато. Найбільш поширені з них є:

  • Відсутність можливості повітрообміну через герметичні пластикові віконні конструкції;
  • Неефективне виконання функції природної вентиляції внаслідок забруднення або промерзання її складових елементів;
  • Неможливість витяжки повітря через несприятливий напрямок вітру в даній місцевості.

У будь-якому з перерахованих випадків, у разі неможливості усунути причину проблеми, варто замислитися про те, як зробити примусову вентиляцію, яка забезпечить повітрообмін у приміщенні в будь-яких умовах. Саме тому, вона застосовується для повітрообміну в приміщеннях із підвищеною вологістю або з джерелами забруднення повітря. Наявність установки примусової вентиляції гарантує постійний відтік некондиційного та приплив свіжого якісного повітря.

Види примусової вентиляції

Будь-яка примусова вентиляція, що ґрунтується дії вентилятора, завдяки якому, і відбувається гарантоване переміщення повітряних мас. Однак, залежно від поставлених завдань, така система може бути трьох основних типів: Искусственная вентиляция приточного типа

  • Штучна вентиляція припливного типу. Вона забезпечує гарантований приплив повітря ззовні всередину приміщення;
  • Штучна вентиляція витяжного типу. Ця система в примусовому порядку видаляє повітря з приміщення;
  • Штучна вентиляція припливно-витяжного типу. Ця система працює в обох напрямках. Тобто видаляє з приміщення використане повітря та забезпечує приплив свіжого повітря в задані приміщення.

Не завжди є необхідність організовувати примусовий повітрообмін за всіма приміщеннями. Часто мова йде про розв’язання проблеми локального характеру. Наприклад, обладнанням для примусової вентиляції на окремій ділянці приміщення, є звичайна кухонна витяжка, яка швидко та ефективно видаляє непотрібне повітря, що йде від кухонної плити.

Досить часто виникає необхідність у підігріві, чи навпаки, в охолодженні, повітряних мас, які рухаються крізь вентиляційну систему. Як правило, мова в цьому випадку, йде про припливні повітряні маси. Системи примусової вентиляції для будинку називаються рекуперативними системами.

Головним елементом вентиляційної системи описуваного типу є вентилятор. Саме цей прилад забезпечує виконання системою своєї основної функції. Проте, і другі елементи дуже важливі. Зокрема, вентиляційна решітка забезпечує захист системи від потрапляння сторонніх предметів. А, у випадку з припливною вентиляцією, і від потрапляння тварин. Таких, як миші або птахи.

Незалежно від типу примусової вентиляції, серед її складових елементів часто є зворотний клапан. Його функція полягає в тому, щоби не допускати зворотного руху повітряних потоків, у періоди, коли вентиляція не працює. Особливо важливо, щоби така ситуація не виникала у витяжній вентиляції. У противному випадку, така система сама може стати джерелом проблем.

Система повинна бути оснащена фільтрами. З їхнью допомогою повітря очищується та стає більш корисним для використання. Для витяжної вентиляції фільтр — необхідна умова екологічності системи.

Особливості монтажу примусової вентиляції

Особенности монтажа принудительной вентиляцииУсі, хто розуміє, що таке примусова вентиляція, усвідомлюють, що її облаштування повинно враховувати:

  • Особливості вентильованих приміщень, норми та стандарти для таких систем;
  • Рівень передбачуваного комфорту для людей, які будуть постійно або періодично перебувати в цих приміщеннях.

Це повинно бути оформлено у вигляді проекту.

Не варто забувати про те, як вентиляційна система буде пов’язана із системою пожежної сигналізації. Крім того, варто ретельно розрахувати яке навантаження примусова вентиляція буде нести на електричну мережу будинку. Та чи дозволяють параметри останньої, використовувати всі її можливості без проблем.

Особливу увагу варто звернути на якість використовуваного обладнання та на рівень кваліфікації виконавців. Такі роботи варто доручати досвідченим професіоналам.

Отже, примусова вентиляція — відмінне рішення для приміщень, у яких, з тих чи інших причин неможливий природний повітрообмін. Ефективність її роботи залежить від якості проекту системи та якості виконання всіх елементів монтажною організацією.

Наші ціни
Коробка
від 8490 грн/м2
Під оздоблення
від 12490 грн/м2
Під ключ
від 15990 грн/м2
З нами вигідно і
безпечно будувати будинок!
НАДІЙНІСТЬ
  • 5 років гарантії на роботи
  • більше 10 років досвід
  • 50 - 70 років гарантії на матеріали
Чесність
  • кошторис з реальними цінами
  • фіксація цін в договор
  • всі об'єкти можна відвідати
Оперативність
  • будуємо за 6-12 місяців
  • у договорі вказуємо строки здачі
  • штраф 1% від загальної вартості
    при простроченні
Прозорість
  • щотижневий фотозвіт
  • можливість без погоджень в
    будь-який момент приїхати на будівництво

НЕМАЄ ВСІЄЇ СУМИ, ЩОБ ПОБУДУВАТИ ДІМ ВІДРАЗУ?
БУДЕМО БУДУВАТИ ПОЕТАПНО, ПО МІРІ НАЯВНОСТІ ГРОШЕЙ!

Проекты домов
Залишилися питання?
Замовте професійну консультацію прямо зараз!