Види систем опалення: їхні переваги та недоліки

водяное отоплениеОблаштування опалення в приватному будинку дозволяє розглядати більш широкий вибір різноманітних рішень, ніж у багатоповерхівці. Однак для отримання дійсно комфортних умов мешкання за прийнятною вартістю варто вивчити можливості та вартість різних систем опалення.

Чому варто ретельно обирати систему опалення

Вибір конкретного рішення залежить від безлічі чинників. Загалом, суть вибору можна звести до формули, відповідно до якої опалення повинно бути ефективним за мінімальних витрат. Яка система опалення краще в конкретному випадку, варто вирішувати, зважаючи на ретельний аналіз усіх чинників.

Природно, перше місце в переліку чинників займає рівень комфорту в приміщенні. Як правило, комфортною вважається температура від 18 до 22 градусів за Цельсієм.

Ще однією важливою функцією системи опалення є створення умов, за яких не можуть з’явитися вогкість та цвіль. Добре опалювальний будинок служить набагато довше, не потребуючи ремонту. Те ж саме стосується і всіх речей, які перебувають у будинку. У тому числі й меблів.

Системи опалення для приватного будинку, види яких різноманітні, мають помітну вартість. З цієї причини варто вибирати найбільш економічний варіант із тих, які повністю задовольняють усім технічним та експлуатаційним вимогам. Краще такий вибір довірити досвідченим фахівцям, які мають досвід та високу кваліфікацію.

Які є системи опалення приватного будинку

Для того, щоби здійснити правильний вибір, варто спочатку з’ясувати, які є системи опалення приватного будинку. Зважаючи на використовувані теплоносії, найбільш поширеними є такі рішення:

  • чем лучше водяное отоплениеСистема водяного опалення. Це дуже популярне рішення. Теплоносієм тут виступає вода, нагрівання якої може проводитися за допомогою котла будь-якого типу. Тепло доставляється до місця призначення трубами. А тепловіддача здійснюється від чавунних, сталевих або біметалевих батарей. Є безліч схем трубної розводки. Така система довговічна, нескладна у використанні та працює безшумно. Але нагрівання відбувається досить повільно, перед консервацією варто видаляти воду із системи та періодично чистити радіатори.
  • Система парового опалення. Як і в попередньому випадку, вода нагрівається за допомогою котла. Нагрів відбувається до пароподібного стану. Екологічна система працює швидко та дуже ефективно. Однак висока температура всередині системи призводить до зношування інженерних мереж. Крім того, система складна в монтажі та вибухонебезпечна. Для її облаштування необхідні додаткові дозволи. Тай і шум у роботі такої системі теж наявний.
  • система воздушного отопленияСистема повітряного опалення. Сенс цього рішення полягає в нагріванні повітря, з подальшою його передачею до цілі з допомогою повітропроводів та вентиляторів. Це економічна та дуже ефективна система. З її допомогою можна обігрівати локальні ділянки території будинку. Система може бути налаштована на роботу в режими кондиціонеру. Проте, у неї теж є недоліки. Вона громіздка та повинна плануватися ще на стадії проектування будинку.
  • Система електричного опалення. Виконана кваліфікованими спеціалістами, система, відрізняється високим рівнем ефективності та може бути максимально автоматизована. Безпосередніми джерелами тепла можуть бути електрокаміни, конвектори, всілякі інфрачервоні обігрівачі та, навіть тепла підлога. Проте, система залежить від безперебійної подачі електроенергії. Та й вартість електроенергії варто враховувати в розрахунку витрат на експлуатацію такого рішення.

Варто зауважити, що частину енергії на опалення будинку можна брати за допомогою таких пристроїв, як теплові насоси та сонячні батареї. Це дозволить, значною мірою оптимізувати витрати на опалення будинку. Однак ці види систем опалення будинків варто використовувати тільки як допоміжні. До того ж, в обох випадках варто враховувати реальну можливість використання рішення в конкретній місцевості.

Як правильно вибрати систему опалення

Плануючи рішення для конкретного будинку, варто враховувати різні чинники. Найкраще заказати у фахівців розрахунок, який буде враховувати природні чинники, клімат місцевості, фізичні характеристики будівельних матеріалів, з яких побудовано будинок. Водночас такий розрахунок повинен містити дані про доцільність застосування тієї чи іншої системи опалення.

Перед тим, як обрати систему опалення будинку, зверніть увагу на такі моменти:

  • Надійність та довговічність системи. Тепло має надходити безперебійно, а система — справлятися зі своїми завданнями, навіть у найскладніших погодних умовах.
  • Безпечність експлуатації системи. Опалення повинно вимикати будь-які проблеми з безпечністю. Для цього варто придбати сертифіковане обладнання та довірити його монтаж та пусконалагоджувальні роботи виключно досвідченим фахівцям.
  • Економічна доцільність. Варто обирати вид системи, зважаючи на реальні потреби конкретного будинку. Водночас варто враховувати не тільки вартість опалювальної системи та її монтажу, але й вартість її подальшого використання. Особливо, коли мова йде про ціну на енергоносії.

Вибір системи опалення приватного будинку — відповідальне завдання, до рішення якого варто залучати профільних фахівців із багаторічним досвідом та доброю репутацією.

Наші ціни
Коробка
від 8490 грн/м2
Під оздоблення
від 12490 грн/м2
Під ключ
від 15990 грн/м2
З нами вигідно і
безпечно будувати будинок!
НАДІЙНІСТЬ
  • 5 років гарантії на роботи
  • більше 10 років досвід
  • 50 - 70 років гарантії на матеріали
Чесність
  • кошторис з реальними цінами
  • фіксація цін в договор
  • всі об'єкти можна відвідати
Оперативність
  • будуємо за 6-12 місяців
  • у договорі вказуємо строки здачі
  • штраф 1% від загальної вартості
    при простроченні
Прозорість
  • щотижневий фотозвіт
  • можливість без погоджень в
    будь-який момент приїхати на будівництво

НЕМАЄ ВСІЄЇ СУМИ, ЩОБ ПОБУДУВАТИ ДІМ ВІДРАЗУ?
БУДЕМО БУДУВАТИ ПОЕТАПНО, ПО МІРІ НАЯВНОСТІ ГРОШЕЙ!

Проекты домов
Залишилися питання?
Замовте професійну консультацію прямо зараз!