Покрівельний сланець: особливості, переваги і недоліки даху зі сланцю

Серед безлічі сучасних матеріалів, що застосовуються для облаштування надійної і красивою покрівлі, особливе місце займає сланець. Цей матеріал дуже дорогий і вважається елітним. Однак, поза всякими сумнівами, сланцева покрівля є максимально довговічною і виглядає чудово, в будь-якому випадку.

Що таке покрівельний сланець і як його добувають

Сланці являють собою гірські породи метаморфічного типу. Іншими словами, це ущільнені з плином часу пухкі опади різного походження. Звідси наявність досить великої кількості різновидів сланців. Горючі та вуглисті, вельдскі  та аспідні, кристалічні та глинисті. Сланець для покрівлі відноситься якраз до глинистих різновидів, які відрізняються особливою структурою. Паралельне розташування шарів мінералу дозволяє розколювати його на досить тонкі пластини досить великих розмірів. При цьому, в поперечному напрямку, кожна пластина має великий запас міцності.

дах зі сланцюБільшість сланців, придатних для покрівлі, видобувається в шахтах. Хоча, використовується і кар’єрний спосіб видобування. Різниця в тиску земної кори на різних її ділянках не дозволяє добувати сланцеві брили розміром більше, ніж 2-6 метрів. При цьому, в процесі розколювання брили на пластини досить велика частка відходів. У деяких випадках, вона досягає 80%. Варто також зауважити, що якість сланців з різних кар’єрів істотно різниться. Найбільш якісними матеріалами для облаштування покрівлі, при будівництві оселі, вважаються глинисті сланці з Іспанії та з Уельсу. Матеріали з інших стан, в більшості випадків, поступаються за якістю і не гарантують довговічності.

Основні особливості сланцевої покрівлі

На відміну від інших покрівельних рішень, дах зі сланцю має ряд особливостей, які можна представити у вигляді таблиці:

Переваги сланцевої покрівлі  Недоліки сланцевої покрівлі
 Матеріал сланець міцний та  стійкий до механічних впливів.  Значна вага конструкції передбачає облаштування міцної кроквяної системи.
 Високий рівень стійкості до вологості та інших впливів навколишнього середовища.  Невеликий вибір кольорів натуральних пластин для сланцевої покрівлі.
 Довговічність конструкції та відсутність необхідності її ремонту  Висока вартість якісного покрівельного сланцю.
 Можливість облаштування складних конструкцій дахів з використанням кривих ліній.  Монтаж сланцевої покрівлі дуже дорогий і вимагає наявності висококваліфікованих виконавців.
 Досить високий рівень гнучкості і пружності сланцевих пластин, використовуваних в покрівлі.  Ризики пов’язані з використанням сланцевих матеріалів низької якості.
 Чудовий естетичний вигляд, незважаючи на тривалий вплив навколишнього середовища.  Ризики, пов’язані з допуском на дах представників сторонніх організацій, які не мають досвіду пересування по сланцевої даху.

 

Варто зауважити, що даний вид покрівельних матеріалів використовується в елітному сегменті будівельних послуг. Як правило, замовники таких рішень готові на досить великі витрати, як на етапі облаштування покрівлі, так і на етапі її експлуатації. З іншого боку, в нашій країні є не так вже й багато компаній, які мають достатню кваліфікацію для того, щоб забезпечити максимально високу якість даного виду покрівлі.

Як проводиться монтаж сланцевої покрівлі

покрівельний сланецьУ більшості випадків, покрівельний сланець застосовується на досить дорогих будинках. А це означає, що будь-яке протікання може принести відчутні втрати. З цієї причини, облаштування такого даху довіряють найбільш досвідченим майстрам, які змогли зарекомендувати себе саме на такій роботі, з найкращої сторони.

Конкретний спосіб монтажу залежить, в першу чергу, від таких параметрів, як розміри і форма сланцевих плит, і величина ухилу даху. Монтаж сланцевої покрівлі передбачає кріплення сланцевих плит до суцільного настилу з обрізної дошки. При цьому, самі плитки кріпляться за допомогою мідних цвяхів. Такі цвяхи відрізняються довговічністю, не підвладні корозії і дозволяють здійснювати демонтаж плитки швидко та безпечно. Для цього, за допомогою спеціального інструменту слід лише зрізати самі мідні цвяхи. Варто зауважити, що покрівельник, що працює зі сланцем, повинен мати наступний набір інструментів:

  • Спеціальний загострений молоток для рубання сланцевих плит. Ним же можна пробити отвір для мідного цвяха.
  • Спеціальний різак для підрізання і пробивання отворів у сланцевої плиті.
  • Спеціальна фомка для швидкого демонтажу та заміни окремих сланцевих пластин. З її допомогою можна підняти кілька рядів плиток для монтажу нової пластини.
  • Ковадло для обробки плитки та для ефективного нанесення розмітки.

На сьогоднішній день, покрівельний сланець можна монтувати трьома основними способами. Всі вони склалися в різних країнах, і називаються відповідно країни походження:

  • Англійська метод передбачає роботу з прямокутною плиткою, яка укладається по горизонталі з напуском.
  • Німецький метод — це робота з пластинами різного розміру та форми. Кінцевий результат та естетика залежать від майстерності і художнього смаку майстра.
  • Французький метод передбачає укладання плиток квадратної форми зі спеціально зрізаними кутами.

У всіх трьох випадках, виникає питання про роль гідроізоляції при облаштуванні такої конструкції, як сланцева покрівля. Тим часом, правильно змонтований дах зі сланцевих плит не потребує додаткової гідроізоляції. Протікати він буде тільки у разі помилок при монтажі. Однак, вона буде не зайвою в період монтажу. Крім того, за такої ізоляції вельми зручно наносити розмітку крейдою. Після завершення монтажу, сенс такої гідроізоляції пропадає. Все одно вона пошкоджена цвяхами і волого захисна функція цілком і повністю лягає на сланцеву конструкцію.

Таким чином, використання пластин з глинистих сланців дозволяє облаштовувати надійні і довговічні покрівельні конструкції, які відрізняються високим рівнем естетики та екології. Однак, слід відповідально підходити, як до вибору конкретного матеріалу для облаштування покрівлі на той чи інший об’єкт, так і до підбору кваліфікованих досвідчених кадрів, які здатні якісно виконати монтаж даної конструкції.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...