Види і форми дахів: одно-, двосхилі, вальмові, плоскі

Двускатная крышаСьогодні дах будь-якої споруди, будь то заміський котедж або недорогий дачний будиночок, допомагає не тільки захистити будівлю від впливу кліматичних факторів, а й несе в собі якусь естетичну складову, завдяки якій формується загальний вигляд будівлі.

На даний момент існує велика різноманітність видів дахів, які відрізняються між собою конструктивними і технологічними особливостями їх виготовленням. Але сьогодні мова піде лише про найпоширеніших типах крівлі, які користуються особливою популярністю серед споживачів. Отже, поїхали.

Типи дахів: різноманіття варіантів і особливості кожного з них

Але перш, ніж ми перейдемо до розгляду варіантів і особливостей таких конструкцій, необхідно відзначити, що всі дахи, залежно від кута їх нахилу відносно горизонту, підрозділяються на:

  • плоскі (кут нахилу від 3 до 12 градусів);
  • скатні (кут нахилу понад 12 градусів).

В даний час будинки з плоским дахом практично не зустрічаються. Причина полягає в тому, що невеликий кут нахилу не дозволяє в повній мірі скочуватися атмосферним опадам. А це, в свою чергу, робить негативний вплив на експлуатаційні властивості покрівлі та рівень її надійності. До того ж, з точки зору зовнішнього вигляду, такі конструкції істотно програють скатних типам. Саме тому будівлі обладнуються плоским дахом лише в тому випадку, якщо на них передбачається організація додаткового простору у вигляді басейну або палісадника.

Що стосується скатних конструкцій, то вони мають цілу низку переваг у порівнянні зі своїми аналогами:

  • більший кут ската сприяє тому, що дах може самостійно очищатися від атмосферних опадів;
  • на увазі особливостей конструкції такої покрівлі, будинок з односхилим дахом вважається більш надійним і захищеним від природних катаклізмів;
  • скатні даху дозволяють облаштувати під ними горищне приміщення або мансарду.

До недоліків скатних конструкцій можна віднести складність їх монтажу, а також трудомісткість і дорожнечу їх зведення. Однак плюси скатних дахів з лишком перекривають такі несуттєві мінуси, що робить їх найбільш затребуваними серед споживачів при будівництві будинку з газобетону або будь-якого іншого матеріалу . Тому нижче мова піде про популярних різновидах саме скатних конструкцій і про особливості кожної з них.

Дах односхилий

Односхилий дахОдносхилий дах є однією з найдешевших і простих, в плані монтажу, скатних конструкцій. Вона являє собою плоску покрівлю, яка спирається на дві різних за висотою стіни, в результаті чого утворюється нахил в ту чи іншу сторону.

Використовується такий тип даху, як правило, при будівництві різних господарських будівель (гараж, сарай), проте нерідко такі конструкції можна побачити в якості перекриття і на невеликих дачних будиночках. До мінусів використання такої покрівлі можна віднести неможливість облаштування мансарди, а також не зовсім презентабельний зовнішній вигляд.

Але якщо ви все ж задалися питанням, як зробити односхилий дах, то, для початку, зверніться за консультацією до фахівців, які спеціалізуються на зведенні подібних конструкцій.

Двосхилий дах

Даний тип покрівлі набув широкого поширення при будівництві котеджів і дачних будиночків. Подібний вид даху являє собою конструкцію з двох скатів, які з’єднані між собою коником. Також необхідно відзначити, що скати можуть бути розташовані як симетрично один щодо одного, так і мати різний кут нахилу поверхні або довжину. По торцях такі конструкції обмежуються частиною стін будівлі, які називаються фронтонами і підлягають подальшій обробці.

Як правило, власники будівель з таким типом даху, вважають за краще обладнати під нею горищне приміщення або мансарду, що досить практично і дозволяє отримати додаткову житлову площу або місце для зберігання речей. Сам же пристрій двосхилим даху — досить складний захід, для організації якого рекомендується залучення фахівців, що мають досвід організації та проведення даного виду робіт.

Вальмова покрівля

Вальмовий дах відрізняється від двосхилим тим, що замість фронтонів її конструкція передбачає наявність ще двох скатів трикутної форми. Таким чином, даний тип покрівлі включає в себе два ската трапецієподібної форми, які розташовуються по всій довжині будівлі, і два ската трикутної форми, які замінять собою фронтон.

Зведення такого даху — ще більш складний процес, ніж двускатного її аналога і без залучення кваліфікованих робітників вам навряд чи вдасться обійтися.

Дахи комбіновані

tipyi-kryishТакі конструкції відносяться до розряду найскладніших і поєднують в собі кілька типів дахів, які можуть бути покриті різним матеріалом (бітумною черепицею або іншими її аналогами). Однак якщо заміський будинок або котедж обладнаний комбінованим видом покрівлі, то не помітити його оточуючим буде досить складно. Як правило, подібні будови мають закриті або відкриті веранди, велика кількість слухових вікон і невеликих балкончиков.

До недоліків комбінованих дахів можна віднести трудомісткість їх спорудження та обслуговування. Але, можете повірити нам на слово, це того варто.

Висновок

На закінчення хочеться відзначити, що, незважаючи на те, який тип даху ви плануєте звести, рекомендації професіоналів, в даному випадку, ніколи не завадять. До того ж, фахівці завжди допоможуть вам не тільки порадою, а й підкажуть, який саме матеріал слід вибрати для покрівлі, а також допоможуть здійснити його доставку до місця будівництва і, власне, монтаж.

Не економте на покрівлі для свого будинку. Адже це не тільки надійний захист вашого будинку від природних катаклізмів, а й важлива естетична складова, завдяки якій ви зможете виділитися на фоні своїх сусідів

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 оценок, среднее: 2,67 из 5)
Загрузка...