Пиріг покрівлі: конструкція, устрій та монтаж

Пирог кровлиПокрівля є однією з найважливіших систем будинку. Однак помилки, допущені при проектуванні та монтажі такої системи, можуть привести до значного зниження її експлуатаційних характеристик. Саме з цієї причини слід знати, з яких елементів складається пиріг покрівлі та як його правильно облаштувати у залежності від типу покрівлі й умов навколишнього середовища.

Що таке пиріг покрівлі та для чого він потрібен

Конструкція пирога покрівлі піддається впливу цілої низки різноманітних факторів. До них відносяться: дощ, від якого, власне, й повинний захищати дах, сніг, який накопичується на даху та може створювати досить серйозні навантаження на покрівельну конструкцію, та вітер. Крім того, не варто забувати про те, що зовнішнє середовище відрізняється постійними змінами температури та вологості. У той же час усередині будинку температура та вологість змінюються незначно. Це означає, що завжди має місце втрата тепла та переміщення пару з приміщення назовні крізь покрівлю.

Тому поперечний розріз покрівлі включає кілька шарів різних матеріалів, які разом мають назву пиріг покрівлі. Ця конструкція повинна якісно вирішувати наступні задачі:

  • Захистити приміщення від потрапляння вологи під час дощів.
  • Витримати значні навантаження снігового покрову у зимовий період.
  • Не допустити втрати тепла у приміщенні через покрівлю.
  • Забезпечити вільний вихід пару з приміщення у навколишнє середовище.

Якщо ж мова йде про таку конструкцію, як експлуатована покрівля, пиріг якої зазнає значного додаткового навантаження, то необхідно також забезпечити значну міцність всієї конструкції у процесі її інтенсивної експлуатації. У будь-якому випадку облаштування покрівлі передбачає дотримання всіх норм та нюансів, що дозволить забезпечити якісну конструкцію, здатну служити довгі роки без необхідності ремонту.

З чого складається конструкція пирога покрівлі

конструкция кровлиВ цілому устрій пирога покрівлі не є дуже складною системою. Проте, кожний з його елементів має виняткове значення. Відсутність хоча б одного з елементів або його неправильний монтаж може зробити всю покрівельну конструкцію не функціональною. Так, скатні дахи передбачають наявність кроквяної системи, до якої кріпляться тим чи іншим способом інші елементи. Пласка покрівля не потребує кроквяної системи. Крім того,  важливо з яким саме приміщенням стикається покрівля. Якщо це холодне горище, то у складі пирогу покрівлі може не бути утеплювача. У будь-якому випадку рішення щодо складу покрівельного пирогу слід приймати тільки після консультацій з фахівцями. Тут ми розглянемо варіант, коли покрівля стикається з теплим приміщенням та повинна мати всі елементи, розташовані у правильному порядку. При цьому ми будемо мати на увазі дах шатрового типу. У цьому випадку конструкція пирогу покрівлі така:

  • Кроквяна система. Ця конструкція є каркасом покрівлі, саме до неї кріпляться інші складові. Кроквяна система повинна бути розрахована на опір досить сильним механічним навантаженням, пов’язаним з вагою самої покрівлі, вагою снігового покрову у зимовий період, впливом вітру та навантаженням, пов’язаним з експлуатацією покрівлі.
  • Система теплоізоляції. Пиріг утеплення покрівлі передбачає використання матеріалів, які будуть перешкоджати тепловим втратам у холодну пору року. Крім того, така ізоляція забезпечує прохолоду у приміщенні жарким літом. Як правило, основними ізоляційними матеріалами при теплоізоляції покрівлі є мінеральна вата або утеплювач на основі скловолокна. У випадку с пласким дахом, пиріг покрівлі з утеплювачем включає в себе шар тієї ж мінеральної вати або ж пінополістиролу. Іноді застосовується керамзит та інші матеріали. 
  • Система пароізоляції. Пароізоляція являє собою плівку, яка не допускає потрапляння водяної пари з теплого приміщення у пиріг скатної покрівлі, та створення там конденсату. Таким чином, утеплювач зберігає свої теплоізоляційні якості, а покрівля ідеально виконує свої функції. Пароізоляційний матеріал кріпиться з внутрішнього боку крокв. При цьому, слід забезпечити максимальну герметичність цього покриття. Особливо у місцях примикання до люків, мансардних вікон тощо.
  • Система гідроізоляції. Незважаючи на те, що сучасні покрівельні матеріали забезпечують надійний захист від вологи під час дощу, необхідно також захистити покрівельний пиріг м’якої покрівлі від конденсату, який виникає на оборотній стороні покрівельного матеріалу. Сучасні гідроізоляційні матеріали не тільки захищають утеплювач, але й всмоктують частину вологи. Мансардний дах передбачає використання мембранних ізоляційних матеріалів. А ось пиріг холодної покрівлі може бути ізольовано такими матеріалами, як руберойд або пергамін.
  • Покрівельний матеріал. Таке покриття повинно бути надійним та довговічним. Крім того, слід звернути увагу на безпечність. Тобто екологічність та негорючість. Не менш важливими є такі фактори, як ціна та простота монтажу системи. Сьогодні на ринку можна вибирати як листові покрівельні матеріали, а саме: металочерепиця, профнастил, фальцеві рішення, азбестноцементий шифер та ондулін. Так й штучні рішення, а саме: цементно-піщана черепиця, черепиця з кераміки, сланцю та композитних матеріалів. Пиріг пласкої покрівлі може включати в себе такі покриття, як бітумні матеріали рулонного типу, матеріали з полімерних мембран та різноманітні покрівельні мастики.

Варто лише додати, що між покрівельним покриттям та шаром гідроізоляції повинен залишатися вільний простір. Він забезпечує вентиляцію та видалення вологи від конденсату, яка повинна стікати у водостічну систему. Правильно побудована конструкція покрівлі повинна служити тривалий час, не знижуючи своєї ефективності.

Про що слід пам’ятати при монтажі пирога покрівлі

монтаж кровлиПерш за все, слід відповідально підійти до вибору матеріалів, з яких буде проводитися монтаж пирога покрівлі. Виходячи з параметрів зовнішнього середовища та типу приміщення, над яким облаштовується покрівля, необхідно підібрати оптимальний набір матеріалів для всіх типів ізоляції. Сьогодні є величезний вибір різноманітних матеріалів на будь-який смак. Проте, завжди слід звертатися за порадою до професіоналів, які мають достатній досвід та кваліфікацію у даному питанні.

Не менш важливим моментом є технологія виконання конкретного рішення. У будь-якому випадку слід забезпечити можливість вентиляції простору між утеплювачем та шарами ізоляції. Мається на увазі, як гідроізоляція, так й пароізоляція. У скатних дахах це робиться з допомогою системи контррешетування. Пиріг фальцевої покрівлі повинен мати у своєму складі міцну основу з обрізної дошки водонепроникної фанери. Отже фальцеві листи не мають повздовжнього профілювання та не наділені несучою здатністю.

Що стосується пласких дахів, то для них не варто застосовувати метал у якості покрівельного матеріалу. У період дощів та танення снігу, застояна вода буде чинити негативний вплив на такий матеріал. Ще однією особливістю монтажу покрівельного пирога пласких дахів, є забезпечення необхідних ухилів та системи водовідведення вологи у водозбірні воронки. Якщо ж мова йде про експлуатовані дахи, то слід забезпечити можливість переміщення таким дахом без ризику пошкодження якого-небудь з елементів покрівельної конструкції.

Таким чином, облаштування пирога покрівлі будь-якого типу варто починати з правильного проектування й точного розрахунку всіх необхідних параметрів майбутньої конструкції. Далі слід правильно підібрати найбільш оптимальні матеріали для того, щоб забезпечити максимальну ефективність кінцевого результату. Та, звичайно ж, особливу увагу варто приділяти якості виконання робіт при облаштуванні покрівлі.

 

Наші ціни
Коробка
від 8490 грн/м2
Під оздоблення
від 12490 грн/м2
Під ключ
від 15990 грн/м2
З нами вигідно і
безпечно будувати будинок!
НАДІЙНІСТЬ
  • 5 років гарантії на роботи
  • більше 10 років досвід
  • 50 - 70 років гарантії на матеріали
Чесність
  • кошторис з реальними цінами
  • фіксація цін в договор
  • всі об'єкти можна відвідати
Оперативність
  • будуємо за 6-12 місяців
  • у договорі вказуємо строки здачі
  • штраф 1% від загальної вартості
    при простроченні
Прозорість
  • щотижневий фотозвіт
  • можливість без погоджень в
    будь-який момент приїхати на будівництво

НЕМАЄ ВСІЄЇ СУМИ, ЩОБ ПОБУДУВАТИ ДІМ ВІДРАЗУ?
БУДЕМО БУДУВАТИ ПОЕТАПНО, ПО МІРІ НАЯВНОСТІ ГРОШЕЙ!

Проекты домов
Залишилися питання?
Замовте професійну консультацію прямо зараз!