Основні види покрівельних матеріалів на сучасному будівельному ринку

Сьогодні виробники будівельних матеріалів для покрівлі дахів приватних житлових будинків  або котеджей , пропонують споживачам великий вибір подібних виробів, що відрізняються між собою розмірами і експлуатаційними характеристиками. На жаль, більшість наших співвітчизників, при покупці такого продукту, керуються відомостями, отриманими з рекламних роликів. А така інформація, як правило, рідко відповідає дійсності.

Саме для того, щоб ви мали необхідні знання та зуміли вибрати саме той товар, який би повністю задовольняв всі ваші запити, нижче ми розглянемо основні сучасні види покрівельних матеріалів і проведемо їх порівняльний аналіз.

Різновиди матеріалів для покрівлі дахів

На сьогоднішній день найбільш часто використовуваними при проведенні будівельних робіт є наступні види покрівельних матеріалів для даху:

  • металева черепиця;
  • черепиця з композитних матеріалів;
  • бітумна (м’яка) черепиця;
  • керамічна черепиця;
  • профнастил (покрівельний);
  • ондулін.

Давайте тепер розглянемо кожен вид більш докладно з метою виявлення технічних і експлуатаційних характеристик кожного виробу.

Металочерепиця

krovelnyie materialyi

 

Даний вид покрівельного матеріалу був винайдений близько 30 років тому. Однак, незважаючи на такий вік, все ще не зумів завоювати популярність серед строителей і власників житлових будинків зважаючи на свою недовговічність.

Справа все в тому, що виготовляється такий виріб з рулонної оцинкованої сталі товщиною 0,5 міліметрів, яка, в теорії, добре протистоїть корозії. На практиці, на жаль, все виглядає трохи по-іншому — найнижчий показник плинності металу призводить до утворення мікроскопічних тріщин на його поверхні в процесі експлуатації. А це, в свою чергу, сприяє виникненню корозійних процесів.

Також до недоліків металочерепиці можна віднести:

  • високий показник теплопровідності;
  • погану звукоізоляцію, що навряд чи дозволить вам заснути в дощову погоду;
  • особливі вимоги до установки, так як навіть незначне пошкодження поверхні може швидко привести до виникнення корозії.

З переваг (які все-таки є) можна виділити: невелика вага (близько 6 кг на 1м2), стійкість до перепадів температур, високий показник пожежної безпеки.

Композитна черепиця

Покрівельні матеріали для даху, крім своїх технічних характеристик, відрізняються ще й вартістю. Так ось саме композитна черепиця є одним з найдорожчих виробів (з розрахунку на 1м2) даної групи. Що ж в ній такого особливого?

Підставою для виробництва такої черепиці служить сталевий лист, який, згодом, покривається: сплавом алюмінію і цинку, акриловою ґрунтовкою, шаром з гранул каменю, акрилової глазур’ю.

До переваг даного матеріалу можна віднести:

  • хороші тепло- і звукоізоляційні властивості;
  • стійкість до виникнення корозії, сонячним променям і перепадів температур;
  • легкість монтажу.

З недоліків слід зазначити: досить високу вартість, необхідність забезпечення додаткової вентиляції будинку на увазі паронепроникності матеріалу.

М’яка (бітумна) черепиця

bitumnaya cherepitsa-min

Виготовляється така черепиця з «скловолокна», просоченого бітумної сумішшю. Після процедури просочення на одну сторону (внутрішню) матеріалу наноситься речовина, що клеїть, що забезпечує фіксацію вироби на дерев’яному настилі, тоді як зовнішня частина покривається декоративним елементом — мармуровою крихтою.

Плюсами використання бітумної черепиці є її хороші звуко- ітеплоізоляційні властивості ,невелика вага, можливість покривати дахи будівель зі складною геометричною формою.

Недоліки — висока вартість (що також зумовлено необхідністю обладнання даху дерев’яної підкладкою, на яку кріпиться черепиця), погану стійкість до механічних пошкоджень, непереносимість агресивних середовищ, а також високий рівень пожежонебезпеки.

керамічна черепиця

З усіх видів покрівельних матеріалів для даху керамічну черепицю можна віднести до категорії найдорожчих і важких, що, втім, не заважає їй користуватися підвищеним попитом серед європейських та вітчизняних споживачів.

Виробляються такі вироби з глини і можуть мати, залежно від характеру обробки, натуральну, матову або глазуровану поверхню.

З переваг керамічної черепиці слід зазначити:

  • стійкість до агресивних середовищ і окисленню;
  • волого-і морозостійкість;
  • екологічність та пожежобезпечність;
  • хороший зовнішній вигляд і простоту в експлуатації.

Недоліки — висока ціна і вага, крихкість, складність монтажу.

Профнастил

Такий покрівельний матеріал, по суті, є різновидом металочерепиці, так як також проводиться з рулонної оцинкованої сталі і являє собою гофрований лист, покритий захисним полімерним речовиною.

До плюсів використання профнастилу можна віднести його невелику вагу, легкість монтажу, велика різноманітність кольорів і відтінків, простоту установки і низьку вартість. Недоліки — поганий рівень тепло- і звукоізоляції, а також погану стійкість до механічних пошкоджень і, як наслідок, недовговічність.

Однак, незважаючи на всі перераховані вище мінуси, профільований лист користується підвищеним попитом серед вітчизняних власників заміських будинків і котеджів.

Ондулін

Ондулін («Ондулін» — назва французької компанії, що виробляє покрівельні матеріали) прийнято називати матеріал з хвилястою поверхнею, що нагадує, за своїм зовнішнім виглядом, звичний для нас азбестовий шифер. Однак, на відміну від останнього, ондулін не містить азбесту і виготовляється тільки з екологічних матеріалів.

Також до переваг таких виробів можна віднести:

  • довговічність;
  • хорошу стійкість до впливу низьких температур, що досить актуально для споживачів з країн СНД;
  • здатність протистояти виникненню грибка;
  • хорошу переносимість агресивних середовищ;
  • доступну вартість;
  • доступну вартість.

Що стосується недоліків, то тут можна згадати непривабливий зовнішній вигляд матеріалу, високий показник парусність (при сильних поривах вітру існує велика ймовірність відриву листів від крокв), пожежонебезпека (внаслідок використання легкозаймистих речовин при виробництві ондулина).

Висфновок

На закінчення хочеться відзначити, що в зв’язку з важким економічним становищем в нашій країні, більшість споживачів при виборі покрівельних матеріалів для даху керуються їх вартістю.

Однак якщо ваші фінансові можливості «не обмежені», то рекомендуємо вам придбати керамічну або композитну черепицю, які, на наш погляд, є найбільш оптимальними видами покрівельних матеріалів.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 оценок, среднее: 5,00 из 5)
Загрузка...