Утеплення перекриття горища в приватному будинку

Утеплення горищаУтеплення горища, а точніше його перекриття, є однією з основних операцій при створенні хорошої теплоізоляції будь-якого приватного будинку, побудованого за типовим або індивідуальним проектом. Важливість даної процедури обумовлена ​​тим, що саме через горищне приміщення йде близько 20% тепла, незалежно від того, що використовується в якості покрівельного матеріалу — металочерепиця або шифер. До того ж, утеплення даного приміщення дозволить зробити його придатним для проживання або обладнати в ньому склад для речей, які можуть вийти з ладу під впливом низьких температур.

У даній статті ми розглянемо основні матеріали, завдяки яким забезпечується якісна теплоізоляція горища, а також поговоримо про технології проведення робіт з утеплення даного приміщення. Тож почнемо.

Утеплення горища в приватному будинку: матеріали

Вибір теплоізоляційного матеріалу, в першу чергу, обумовлений видом горищних перекриттів, технологію будівництва яких ви можете подивитися тут.

Так, утеплення холодного горища на балках з деревини здійснюється за допомогою легких матеріалів, насипних або рулонних. Для цієї мети прекрасно підійде очерет, деревна тирса, солома або лляні утеплювачі. Також, останнім часом, популярністю користуються водоростеві трапи, що містять у великій концентрації сіль і йод. Завдяки наявності в своєму складі таких елементів, вони не схильні до гниття, відрізняються гарним показником пожежної безпеки, впливають на здоров’я людини і не представляють інтересу для гризунів.

Всі перераховані вище матеріали можна віднести до розряду екзотичних утеплювачів. Давайте тепер розглянемо вироби, більш звичні для пересічного споживача і які можна знайти в будь-якому будівельному магазині.

Мінеральна вата

Найбільш часто утеплення перекриття горища проводиться за допомогою мінеральної вати. Виробники випускають такий матеріал у вигляді плит, рулонів або сухих сумішей. До переваг мінеральної вати можна віднести її високий показник пожежної безпеки, а також хороші тепло- і звукоізоляційні властивості.

Що стосується недоліків такого матеріалу, то тут необхідно зазначити наявність в мінвати формальдегідів. Саме тому працювати з даними утеплювачем необхідно тільки в респіраторі.

Пінопласт і його похідні

uteplenie_holodnogo_cherdakaПінопласт і екструдований пінополістирол використовуються, переважно, в якості теплоізоляційного матеріалу для горищних приміщень на балках з металу або залізобетону.

Для того щоб убезпечити своє житло від виникнення пожежі, необхідно вибирати пінопласт, просочений спеціальними речовинами — антипіренами, які перешкоджають процесу горіння і тління матеріалу. До переваг використання таких виробів, при правильній їх укладанні, можна віднести хороший показник гідро- і пароізоляції.

Керамзит

Цей різновид утеплювача є легкий пористий матеріал, який виготовляється з глини або сланців. Серед переваг керамзиту необхідно відзначити низький показник теплопровідності, недорогу вартість, хорошу стійкість до вогню, простоту застосування.

Пінополіуретан

Структура такого матеріалу передбачає наявність газонаповнених рідких пластмас, а наноситься він на перекриття за допомогою розпилювача. Пінополіуретан можна використовувати, як для балок з деревини, так і для конструкцій з металу або залізобетону.

До переваг даного утеплювача можна віднести відсутність необхідності в укладанні «пирога» з пароізоляційних матеріалів, хороший показник звукоізоляції, стійкість до вологи, довговічність. Недолік — висока вартість.

Технологія утеплення горища

teploizolyatsiya_cherdakaПроцедура утеплення такого приміщення практично однакова для всіх перерахованих вище матеріалів і передбачає виконання наступних дій:

  • ретельна перевірка всіх стиків покрівлі та перекриття. При виявленні зазорів їх необхідно закрити за допомогою рідкого герметика, монтажної піни, силіконового клею або розмоченого в розчині вапна клоччя;
  • в разі наявності на внутрішній поверхні покрівлі гідроізоляції, її необхідно перевірити на відсутність пошкоджень і, при необхідності, усунути дефекти за допомогою звичайної ремонтної стрічки. Якщо гідроізоляційний шар відсутній, то поверх крокв необхідно укласти руберойд або спеціальні мембрани, що захищають теплоізоляційний матеріал від впливу вологи і конденсату. Потім монтується решетування, яка буде утримувати утеплювач;
  • укладання мінеральної вати або пінопласту на горищні укоси з подальшим закриванням їх пароізоляційної плівкою, після чого можна починати планувати роботи з внутрішнього оздоблення;
  •  утеплення підлог за допомогою пінопласту або керамзиту. В останньому випадку, перед засипанням «піску» необхідно застелити підлогу пароізоляційним матеріалом;
    укладання поверх утеплювача дощок або панелей з гіпсокартону.

Якщо ви плануєте утеплювати горище за допомогою органічних матеріалів, то необхідно попередньо змішати їх з глиною або вапном. Це допоможе зменшити показник горючості органіки і стане гарантією того, що в ній не заведуться гризуни.

Висновок

Як бачите, матеріал утеплення горища може бути найрізноманітнішим і залежить від типу перекриттів, виду даху, а також ваших уподобань і фінансових можливостей. Так, мінеральну вату, пінопласт і керамзит можна віднести до бюджетних варіантів, тоді як пінополіуретан стоїть на порядок дорожче, але повністю виправдовує свою вартість експлуатаційними характеристиками і легкість процедури його нанесення.
Також хочеться відзначити, що незважаючи на уявну простоту укладання теплоізоляційних матеріалів, проведення таких робіт рекомендується довірити фахівцям, які мають усі необхідні для цього знання і інструмент. Це дозволить вам заощадити масу часу і сил, а ваш горище стане теплим, затишним і комфортним місцем, в якому можна відпочити після міської суєти.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 оценок, среднее: 4,00 из 5)
Загрузка...