Яка цегла краще для будівництва? Переваги та недоліки цегли

яка цегла кращеМріючи побудувати свій заміський котедж, забудовники вирішують,що краще, побудувати будинок або купити готовий. Можна на етапі проектування вибрати типовий проект . Про багатьох нюансах будівництва можна дізнатися з відео про будівництво .

Цегляні будинки — одні з найпривабливіших на вигляд, та й за експлуатаційними якостями — це одні з довговічних будов. Зважившись будувати цегляний будинок, слід знати, які види цегли для будівництва будинку існують, в чому їх переваги і недоліки.

Види цегли для будівництва будинку

В даний час існує дуже великий вибір цегли. Вони відрізняються:

  • технологією виготовлення;
  • складом;
  • структурою;
  • розміром;
  • кольором.

Існує дві основні технології виготовлення: з випалюванням і без випалу. Випалювальним способом виготовляються всі види керамічної цегли, а також шамотна. Технологію без випалу застосовують для силікатної і гіперпресованої. При виборі цегли для будівництва будинку слід добре вивчити переваги і недоліки цегли кожного виду, щоб побудований будинок був надійним, теплим і простояв довгі роки.

Залежно від характеристик цегла може використовуватися для кладки стін, міжкімнатних перегородок, облицювання фасаду, викладки цоколя, печей, димоходів, в якості огороджувальних конструкцій та ін. Для будівництва будинків застосовуються такі види цегли:

  • керамічна червона повнотіла і пустотіла;
  • керамічний поризований;
  • білий силікатний;
  • вогнетривка шамотна;
  • гіперпрессованний.

Знаючи, які види цегли існують, їх основні плюси і мінуси, можна вибирати, з якого цегли побудувати будинок. Вибравши відповідний матеріал, можна побудувати теплий енергоефективний будинок .

Червона керамічна повнотіла і щілинний цегла

Цей вид цегли — один з найпопулярніших. Для його виготовлення використовується глина. У неї додається потрібну кількість води, необхідні добавки і надається певна форма. При температурі 200 градусів вироби повністю висихають, а потім їх обпалюють в спеціальних печах при високій температурі. Таким чином, виходять вироби з щільною структурою. Хоча вони не захищені від проникнення вологи, але не руйнуються від її впливу.

Повнотіла керамічна цегла має високу міцність, довговічність, достатньої морозостійкістю. Використовується для кладки несучих стін, цоколя, димоходів, вентканалів. Головний її недолік — висока теплопровідність, тому зовнішні стіни викладаються у два ряди. Огрядність цегли робить його важким матеріалом, тому фундамент повинен бути досить потужним, щоб витримати вагу стін. Вартість матеріалу висока, оскільки на його виготовлення йде багато сировини.

При виробництві пустотілого (щілинного) цегли застосовується та ж технологія, але при цьому механічним способом робляться щілини різної форми і розмірів. Завдяки своїй структурі ці вироби мають невелику вагу і хороші теплоізоляційні якості. Щілинний цегла дешевше повнотілої, так як на його виготовлення йде менше глини. Цей матеріал не застосовують для цоколів, димоходів.

Керамічна цегла може бути облицовувальною і кладочною. Облицьовувальну цеглу бажано закуповувати з однієї партії, так як він може відрізнятися відтінком, що буде помітно після кладки. До цього виду цегли пред’являються особливі вимоги, що стосуються зовнішнього вигляду: поверхня повинна бути гладкою, ребра ідеально рівними. Кладочну використовують для зведення несучих стін. Вироби розрізняються типорозміром, можуть бути одинарні, полуторні і подвійні. Різні відтінки досягаються шляхом додавання барвників.

Керамічні поризовані блоки

кращий цеглу для будівництва будинкуПри виготовленні поризованих блоків використовується теж метод випалу, але в глиняну суміш додаються деревна тирса. Коли вироби обпікаються, тирса згоряють, утворюючи повітряні пори, які перешкоджають проникненню холоду. Таким чином, досягається теплопровідність близька до дерева. Типорозміри виробів набагато більше звичайної цегли, що прискорює і спрощує кладку. До того ж, завдяки пористій структурі зменшується вага, підвищуються тепло- і звукоізоляційні характеристики.

Гладка поверхня блоків не вимагає зовнішнього облицювання після викладення. Поризована цегла дуже міцний і морозостійкий. Його основним недоліком є ​​вартість. Але, роблячи вибір цегли для будівництва, слід враховувати, що при зведенні зовнішніх стін з цього матеріалу досить одного ряду блоків. Крім того, не буде потрібно додаткового утеплення стін і облицювання. Таким чином, остаточні витрати можуть не сильно відрізнятися від витрат при викладанні стін з газобетону, які вимагають зовнішньої обробки і шару пароізоляції.

Силікатна біла цегла

Це найдешевший вид цегли, завдяки технології її виробництва. Виготовляється вона з кварцового піску і вапна. Міцність досягається завдяки гасінням вапна. Щоб прискорити процес застосовується автоклав, в якому вироби знаходяться під тиском при температурі 200 градусів. Вироби мають хорошу міцність і теплоізоляційні властивості, але погано витримують перепади температур, хімічні впливи, руйнуються під дією вологи. Силікатна цегла не застосовується для цоколів, димоходів, а також в приміщеннях з високою вологістю. Вона буває одинарною і полуторною, облицювальною і кладочною, а також рустірованним з штучно створеної нерівною поверхнею.

Шамотну вогнетривку цеглу

Дана цегла має вогнетривкість близько 1700 градусів. Виготовляється шляхом спікання порошку шамоту і подрібненої вогнетривкої глини. Випускається різної форми, у тому числі і круглою. Має зернисту структуру. Його не використовують для зведення стін, а застосовують для кладки конструкцій, які повинні витримувати високі температури, наприклад, печей і камінів. При цьому він має здатність акумулювати тепло. Після затухання вогню печі, викладені шамотною цеглою, довго зберігають температуру і віддають тепло у міру охолодження.

Гіперпрессованний цегла

Даний будівельний матеріал виходить шляхом пресування під високим тиском черепашнику, вапняку. Для зв’язування використовується цемент. Цегла має високі характеристики, стійка до впливу вологи, паронепроникнена, морозостійкість матеріалу досягає 150 циклів. ЇЇ застосовують для облицювання фасадів, цоколів, огорож, камінів. Оскільки матеріал паронепроникний, при кладці необхідно залишати вентиляційний зазор 2-3 см.
Нижче наведена зведена таблиця теплопровідності і зразкової ціни цегли:

Вид кирпича Теплопроводность,

Вт/м*ОС.

Цена за кубометр, грн.
Красный полнотелый из глины 0,52 1744
Кладочный щелевой 0,45 1177
Пустотелый для облицовки 0,30 1930
Белый силикатный 0,75 1382
Гиперпрессованный 0,74 3243
Шамотный огнеупорный 0,6 5120
Керамический поризованный 0,14 1656

Основні моменти при виборі цегли

переваги і недоліки цеглиВибираючи кращий цеглу для будівництва будинку, слід враховувати кліматичні умови місцевості. При вологому кліматі краще не використовувати силікатна цегла. Для місцевості з суворими зимами бажано будувати будинку з цегли ,який має високу морозостійкість. Важливим чинником є фінансові можливості забудовника. Статья «Скільки коштує побудувати будинок» дає уявлення про загальну вартість будівництва, виходячи з цього, можна прорахувати свої можливості.

При покупці цегли слід звертати увагу в першу чергу на якість матеріалу, вимагати сертифікат або паспорт на продукцію. Велике значення має дотримання технології при обжоге. Цегла, виготовлений за правилами, при ударі видає дзвінкий звук, має рівну червоно-коричневе забарвлення, більш насичену до середини. Недостатньо обпалений матеріал має блідий рожевий колір, при простукуванні видає глухий звук. Перепалена має підпалини по краях і чорну середину. Вибирати цеглу бажано з фахівцем, щоб правильно визначити, яка цегла краще.

Таким чином, для людини далекої від будівництва навіть вибір цегли перетворюється в цілу проблему. Уникнути цього можна, уклавши договір з будівельною організацією. Компанія «КіївНовБуд» будує будинки під ключ і зарекомендувала себе, як надійна фірма. Всі переваги будівництва під ключ розкриті в статті«Що таке будинок під ключ?».Про якість виконуваних фірмою «КіївНовБуд» робіт можна судити поготовим  и споруджуваним домівках, зв’язавшись з нашими клієнтами. При укладанні договору про будівництво під ключ, ми беремо на себе всі питання, пов’язані з будівництвом і підбором матеріалів. Ви зможете заощадити на будматеріалах, так як ми закуповуємо матеріали безпосередньо у виробників і не робимо на них націнку. Крім того, на всі будматеріали дається гарантія 50 років, а на виконані роботи 5 років.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Пока оценок нет)
Загрузка...